Kαι οι πιο επιτυχημένες γυναίκες αφήνουν στον άνδρα τις επενδύσεις

26 Φεβ.

Βy Λυδία…

Ακόμη και αν βγάζουν περισσότερα, οι γυναίκες δεν φαίνεται να πείθονται να εμπλακούν σε επιθετικές επενδυτικές επιλογές, σχολιάζει η WSJ και εξηγεί το γιατί.

Η επικεφαλής του ομίλου About Νταρλίν Τζιν, είναι σαφής όταν λέει στην εφημερίδα ότι «δεν έχω χρόνο να κοιτάξω όλους αυτούς τους δείκτες μετοχών και να ψάξω κάθε ιστορικό απόδοσης των εταιρειών», για να προσθέσει μάλλον καυστικά ότι οι διαδικτυακές εφαρμογές των μεγάλων επενδυτικών προσφέρουν «το είδος της οθόνης που όλα αναβοσβήνουν, το οποίο αρέσει στους άντρες – να κυνηγούν τιμές μετοχών σαν να πρόκειται για κινούμενους στόχους». Οπως πολλές επιτυχημένες γυναίκες, η ίδια μεταθέτει αυτή την ευθύνη σε σύμβουλο επενδύσεων που της παρέχει ενημέρωση ως προς τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχει και την επίτευξή τους.

Οι επενδυτικές παραδέχονται ότι διαχρονικά δεν τα πάνε καλά με την προσέλκυση γυναικείας πελατείας. Καθώς το μέσο εισόδημα των γυναικών και η θέση τους μέσα στις εταιρείες ανεβαίνει σταθερά, είναι αναγκασμένες να δώσουν περισσότερο προσοχή.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των εταιρειών τις οποίες ελέγχουν γυναίκες αυξήθηκε κατά 54% μεταξύ 1997 και 2012, μιάμιση φορά πάνω από το μέσο όρο. Πέρυσι εκτιμάται ότι οι γυναικείες εταιρείες ήταν πάνω από 8,3 εκατομμύρια στις ΗΠΑ και παρήγαγαν τζίρο 1,3 τρισ. δολαρίων.

Παρά ταύτα τα οικογενειακά οικονομικά παραμένουν σαφώς ανδρική υπόθεση. Ερευνα της Prudential έδειξε ότι μόλις 19% των γυναικών σε παντρεμένα ζευγάρια διαχειριζόταν αποκλειστικά τα οικονομικά, έναντι 38% των ανδρών. Από τις εργαζόμενες γυναίκες, μόνο το 20% δήλωσε πολύ καλά προετοιμασμένο να πάρει τις κατάλληλες οικονομικές αποφάσεις, έναντι 45% των ανδρών.

Αλλη έρευνα της Vanguard Group έδειξε ότι οι γυναίκες σχετίζονται τελείως διαφορετικά με τις επενδύσεις, σε σχέση με τους άνδρες. Δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για τις διαφορετικές αποδόσεις μεταξύ επιλογών· θέλουν πληροφορίες για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων, όπως η χρηματοδότηση των σπουδών ενός παιδιού. «Οι επενδύσεις δεν είναι ούτε χόμπι ούτε άθλημα για τις γυναίκες», σχολιάζει η Κάριν Ρίζι που έκανε την έρευνα, «αλλά καθώς οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι από παλιά ανδροκρατούμενες και οι άνδρες αντιδρούν θετικά σε αυτό, μεγάλο μέρος του κλάδου τις αντιμετωπίζει ως τέτοια».

Επιπλέον, οι γυναίκες γενικά «περισσότερο από τους άνδρες σκέφτονται συγκροτημένα και σχεδιάζουν σωστά σε μακροπρόθεσμη βάση». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά άλλη έρευνα των Barclays και Ledbury Research, «οι γυναίκες είναι πιθανότερο να βγάλουν λεφτά από τις επενδύσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές, κυρίως επειδή δεν παίρνουν τα ρίσκα που τολμούν οι άνδρες».

Ακόμη και όταν το πράττουν, ωστόσο, είναι σημαντικά πιο αποδοτικές. Στοιχεία από την Rothstein Kass έδειξαν ότι το τρίτο τρίμηνο πέρυσι τα χαρτοφυλάκια των hedge fund που ήταν σε γυναικεία χέρια είχαν μέση απόδοση σχεδόν 9%, όταν τα αντίστοιχα ανδρικά μόλις 2,69%. Παρά ταύτα, η γυναικεία παρουσία στον «τζόγο» των hedge funds είναι μόλις το 16% του κλάδου.

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: