«Εμείς δεν καπνίΖΟΥΜΕ» λένε κάποιοι μαθητές…

18 Δεκ.

By Ariadni

«Γιατί αυτό που σου ‘λεγε παιδάκι η μαμά σου/Εσύ δεν ακολούθησες για χάρη της καρδιάς σου/Και βάζεις μες στο αίμα σου καπνό και νικοτίνη/Και τελικά κανείς, μπαμπά, δεν ξέρει τι θα γίνει».

Με στίχους, όπως οι παραπάνω, που έγραψε η δασκάλα τους Άννα Σαβουλίδου και «μελοποίησαν» όλοι μαζί, μαθητές του Κολεγίου Ανατόλια έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος- πρωτίστως στους ίδιους τους γονείς τους και κατ’ επέκταση στην κοινωνία.

Μέσα από την «Εβδομάδα κατά του καπνίσματος», που οργάνωσε το Κολέγιο με τη συμμετοχή των μαθητών του, αναδείχθηκε η ανάγκη ευαισθητοποίησης των παιδιών απέναντι στις συνέπειες της πλέον κοινής βλαβερής συνήθειας στον κόσμο, με πολύ υψηλά ποσοστά ανδρών και των γυναικών να καπνίζουν αγνοώντας ή παραβλέποντας τις συνέπειες για την υγεία τους.

Η ευαισθητοποίηση των παιδιών είναι σημαντική, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και υπεύθυνος του προγράμματος «Heart II» του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος επισκέφθηκε το σχολείο, «το πρόβλημα του καπνίσματος θα μπορέσει να λυθεί μόνο αν τα ίδια τα παιδιά το διαχειριστούν, από τη στιγμή που οι ενήλικες το διαχειριστήκαμε και το διαχειριζόμαστε με λανθασμένο τρόπο».

Οι μαθητές παρουσίασαν ζωγραφιές, πειραματικές κατασκευές, video, animation, τραγούδια και σύντομα θεατρικά που οι ίδιοι έγραψαν με κεντρικό θεματικό άξονα τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

«Είναι πιο ωραία η ζωή χωρίς τσιγάρα. Προστατεύω τον εαυτό μου. Όχι στο κάπνισμα», «Εμείς δεν καπνίΖΟΥΜΕ» είναι ορισμένα μόνο από τα συνθήματα πάνω στις αφίσες και τα μπαλόνια που τα ίδια τα παιδιά του νηπιαγωγείου του Κολεγίου Ανατόλια ζωγράφισαν με πολύ μεράκι.

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κολεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος, «αφορά την αίσθηση που έχουμε ότι τα σχολεία έχουν έναν ιδιαίτερο κοινωνικό ρόλο, ειδικά στην ευαίσθητη ηλικία των παιδιών του δημοτικού, όπου μπορούμε να ‘χτίσουμε’ νοοτροπίες σε θέματα που είναι πολύ κρίσιμα για την κοινωνία».

Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην «Εβδομάδα κατά του Καπνίσματος» και προέτρεψαν τους γονείς τους- ιδιαίτερα τους…  μπαμπάδες -«αντί για βλαβερό καπνό μες την καρδιά σου/Να έχεις αγάπη και χαρά που δίνουν τα παιδιά σου!».

Πηγή: nooz.gr

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: