Ψευτοπετεινός (Παραδοσιακή συνταγή Λήμνου)

28 Αυγ.

By Dafni

Λέγεται έτσι διότι αντί για κόκορα (πετεινό) βάζουμε μελιτζάνες. Μια παλιά παραδοσιακή συνταγή απο την Λήμνο με μικρασιατικές επιρροές.

Υλικά

500gr. χυλοπίτες

600gr. μελιτζάνες τσακόνικες

2 λίτρα ζωμό κότας

φρέσκια ντομάτα ώριμη και ξεφλουδισμένη

2 κουταλιές γλυκού ζάχαρη

1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό

1 φύλλο δάφνη

2 μεγάλα κρεμύδια

2 σκελίδες σκόρδο

δυόσμο

μια μικρή πιπερίτσα καυτερή (προαιρετικά)

αλάτι πιπέρι

ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μια χύτρα με λάδι τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες αφού πρώτα τις έχουμε ξεπικράνει σε αλατόνερο και στεγνώσει καλά να μην άχουν νερά. Τις τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να αφήσουν τα πολλά λάδια.

Σε μια κατσαρόλα, τσιγαριίζουμε τα κρεμυδια χοντροκομεένα και τα σβύνουμε με το λευκό κρασί.

Αφού ξεθυμάνει το κρασί ρίχνουμε την ντομάτα την ζάχαρι και ολα τα μυρωδικά μας, αλάτι πιπέρι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Βάζουμε ενάμιση λίτρο ζωμό μαζί με τις χυλοπίτες και τις μελιτζάνες να σιγοβράσουν ελαφριά, αλ ντεντε που λένε και οι Ιταλοί, προσθέτοντας εάν χρειάζεται ζωμό ή νεράκι, να μην κολήσουν ή λασπώσουν αλλά ούτε και να γίνουν σούπα.

Σερβίρονται ζεστά με φρεσκοτριμένο πιπέρι ή τυρί τριμένο πικάντικο.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: