By Dafni
Υλικά για τσέρκι καρδιά 16×15 εκ. x 3,5 εκ. ύψος:
Για το παντεσπάνι:
3 αυγά
90 γρμ. ζάχαρη
90 γρμ αλεύρι
30 γρμ. βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι:
200 γρμ. ζάχαρη
50 γρμ. νερό
50 γρμ. λικέρ φράουλας, ή σιρόπι φράουλας
Για την μους φράουλας:
375 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
250 γρμ. φρέσκες γινομένες φράουλες
50 γρμ. ζάχαρη
5 γρμ. φύλλα ζελατίνης
Για το γαρνίρισμα:
250 γρμ. φρέσκες γινωμένες φράουλες
Εκτέλεση:
Παντεσπάνι:
- Σε ένα μεταλλικό μπολ ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός, τη ζάχαρη με τα αυγά.
- Τοποθετούμε το σκεύος πάνω σε μπεν μαρί, και ανακατεύουμε χαλαρά. Θα πρέπει να έρθει σε θερμοκρασία περίπου 50° C.
- Αφαιρούμε από την μπεν μαρί, και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να κρυώσει εντελώς, και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω.
- Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο, και ανακατεύουμε απαλά να μην χάσουμε τον όγκο.
- Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα τσέρκι καρδιά 16×15 cm. βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C. για 20 λεπτά. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα για το ψήσιμο, θα πρέπει να βγεί καθαρή.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά, και το κόβουμε σε τρεις ομοιόμορφες φέτες, 1,5 εκ. περίπου ύψος. Αφαιρούμε από τα δύο κομμάτια, το κάτω και το μεσαίο, 1 εκ. γύρω-γύρω, ώστε να μειώσουμε το μέγεθος, απ’ ότι είναι το τσέρκι.
Σιρόπι:
- Βράζουμε για 2 λεπτά, από το σημείο βρασμού, το νερό με την ζάχαρη.
- Κατεβάζουμε, και προσθέτουμε το λικέρ, ή το σιρόπι φράουλας. Αφήνουμε να κρυώσει.
Μους φράουλας:
- Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνας στο κρύο νερό για να μαλακώσουν.
- Καθαρίζουμε τις φράουλες, και τις πολτοποιούμε καλά. Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με την ζάχαρη άχνη, και τις ζεσταίνουμε αρκετά, όχι να βράσουν.
- Στραγγίζουμε τη ζελατίνη καλά, και την ρίχνουμε στον πουρέ φράουλας, και ανακατεύουμε καλά να λιώσει.
- Αδειάζουμε τον πουρέ σε ένα μπολ, και τον αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας τακτικά.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε αρκετά παχύρρευστη μορφή.
- Κατόπιν ρίχνουμε το 1/4 της παχύρρευστης κρέμας γάλακτος μέσα στον πουρέ φράουλας, και δουλεύουμε δυνατά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
- Αδειάζουμε το μίγμα αυτό στην υπόλοιπη παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, και ενσωματώνουμε καλά με μια σπάτουλα, διπλώνοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω.
Ολοκλήρωση:
- Τοποθετούμε το κάτω κομμάτι παντεσπάνι μέσα στο τσέρκι, και το σιροπιάζουμε καλά.
- Κόβουμε στη μέση τις φράουλες, και τις τοποθετούμε όρθιες κυκλικά γύρω στο τσέρκι, και ενδιάμεσα από το παντεσπάνι. Το κομμένο μέρος της φράουλας θα ακουμπά στο τσέρκι.
- Αδειάζουμε μέσα την μους φράουλας, και με μια σπάτουλα πιέζουμε να γεμίσουν καλά τα κενά ενδιάμεσα στις φράουλες, ώστε να μην αφήσουμε τρύπες.
- Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι, το μεσαίο κομμάτι από τα τρία, το πιέζουμε ελαφρώς να κάτσει και να βγει η μους έξω από τα πλαϊνά, και το σιροπιάζουμε.
- Στρώνουμε με σπάτουλα γύρω-γύρω την μους που πετάχτηκε στα τοιχώματα, και το βάζουμε στην κατάψυξη για 1 – 1,30 ώρα.
- Βάζουμε την υπόλοιπη μους σε σακούλα του κορνέ, και την τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώνει.
- Αφαιρούμε το τσέρκι από το γλυκό, και με την σακούλα του κορνέ φτιάχνουμε ροζέτες με την μους, ώστε να καλύψουμε, και να γαρνίρουμε όλη την επιφάνεια. Τοποθετούμε το γλυκό για 3-4 ώρες στο ψυγείο να παγώσει καλά.
- Τέλος, γαρνίρουμε και την επιφάνεια με μερικές φράουλες.
Σχολιάστε